Diensten

Coaching

Heb jij last van stress en spanning in je lichaam?


Stress; wie kent en ervaart het niet? Iedereen komt een keer in een stressvolle situatie terecht. Je voelt je opgejaagd. Je reageert op iets of iemand op een manier waar je achteraf niet zo blij mee bent. Je bent op een plek uit verplichting. Je had liever iets anders gedaan en met je hoofd ben je er niet bij.


Het overkomt ons allemaal. En natuurlijk kan dat een keer gebeuren, maar overkomt je dat regelmatig, dan kun je jezelf afvragen of je niet te veel stress ervaart.


Stress is niet anders dan druk of spanning. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iemand aan kan. Iedereen ervaart stress en spanning in andere situaties. Kortdurende stress maakt je alert, zorgt dat je snel en accuraat reageert en is positief. Stress helpt jou zo te presteren op je werk. Je komt in actie.


Langdurende stress is daarentegen niet goed voor je.

Als de stress te lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie is, hoe meer tijd je nodig hebt voor herstel. Als de hersteltijd te kort of onvoldoende is, is er sprake van ongezonde stress. Probeer daarom langdurige stress te vermijden.


Tijdens de coachsessies begeleid ik je naar meer ontspanning en leer je hoe je bewust kunt worden van de signalen in je lichaam. We werken onder andere aan:

  • ademhaling,
  • positieve mindset,
  • mindfulness,
  • omdenken,
  • spierspanning,
  • tijd voor jezelf,
  • tempo.


Iedereen ervaart stress op een andere manier. Ook de spanning in het lichaam die je bij stress ervaart, is bij iedereen verschillend. Wel zijn er plekken in het lichaam waar deze stress vaak tot uiting komt. Zo ervaren mensen vaak spanning in de volgende lichaamsdelen:

  • hoofd,
  • nek- en schouders,
  • midden- en onderrug,
  • knieën,
  • buik,
  • kaken,
  • ogen.


Als je bewust bent van spanning in bepaalde delen van het lichaam, kun je er wat aan doen. De eerste stap is het opmerken en bewust worden. Dit is lastig omdat je gewend bent om alsmaar door te gaan en je geen aandacht besteedt aan je lichaam en hoe je je voelt. Als je een coach inschakelt, krijg je hulp bij het bewust zijn van stress.

Zodra je bewust bent van stress, is het gemakkelijker om de oorzaken ervan aan te pakken.


Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Contact opnemen

Wandelcoaching

Wil je helderheid in je hoofd?


Tijdens een wandeling kun je helderder denken, je gedachten beter ordenen en komt inspiratie vaak als vanzelf. Er ontstaat ruimte en beweging. Niet alleen in je lijf, maar ook in je hoofd. Door letterlijk stappen te zetten, kun je ook figuurlijk stappen zetten. Niet voor niks vinden veel mensen het fijn om op deze manier hun hoofd leeg te maken.


Met mijn coachpraktijk, Vitaal leefstijl coaching, focus ik onder meer op coaching in de natuur door te wandelen. Deze vorm van coaching is resultaatgericht en effectief. Samen bepalen we een traject waarin ik mensen coach die zoeken naar een nieuwe uitdaging of stress en burn-out klachten ervaren.


Zelf wandel ik veel en knap daar enorm van op. Vooral als mijn hoofd 'vol' is en ik in kringetjes denk. Buiten - al wandelend - lost dat op. Mijn hoofd wordt helder, mijn humeur klaart op en ik krijg weer nieuwe ideeën. En precies dat gun en bied ik je.

We lopen samen op. Letterlijk en figuurlijk en je zult zien; de lucht klaart weer op.

Samen wandelen kan ook jou weer nieuwe inzichten geven.

Over jezelf en jouw worstelingen.


We maken het allemaal mee: belastende privé- en werksituaties die onze fysieke en mentale veerkracht op de proef stellen. Situaties waardoor je niet lekker in je vel zit en je er toe dwingen een stapje terug te doen. De ‘rek’ is er uit. Denk hierbij aan klachten als:

  • stress en spanning,
  • angsten en depressie,
  • piekeren en slecht slapen,
  • weinig energie en vermoeidheid.

Allemaal oorzaken die ervoor zorgen dat het moeilijker is om je te concentreren. De creativiteit neemt af en doelen stellen wordt lastiger. Presteren en op een vruchtbare manier samenwerken lukt ook niet meer. Al wandelend in de buitenlucht begeleid ik je naar meer helderheid.

Contact opnemen

Leefstijlcoaching

Wat is een gezonde leefstijl?


Leefstijl; je hoort het woord tegenwoordig heel vaak voorbij komen.

Maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld?


Leefstijl is in het kort alles wat je doet en laat om gezond te blijven of te worden.

Dat heeft betrekking op veel aspecten van het leven. Denk aan voeding, slaap, niet-roken, beweren en ontspannen als onderdelen van jouw leefstijl. Samen onderzoeken we welke vorm van regelmatige beweging je prettig en leuk vindt.


Je verlangt naar een fit en energiek lichaam. En naar balans in jouw voedingspatroon. Je wordt steeds zwaarder en jouw gewicht frustreert je meer en meer. Maar het verlangen naar ongezond eten is vaak on-weer-staan-baar. Het is een dagelijkse strijd. En als je aan die behoefte toegeeft, komt standaard het schuldgevoel:

"Waarom krijg ik het niet voor elkaar, waarom lukt het anderen wel..."

"Morgen begin ik opnieuw en dan echt!"


Intussen mis je de energie om te genieten van het leven en om te doen wat je zo graag wilt doen. Het verlangen ernaar is enorm, maar waar moet je beginnen? Het lichaam streeft altijd naar balans en onze hormoonhuishouding zorgt daarvoor.


Als die balans verstoord is - bijvoorbeeld door een verkeerd voedingspatroon - kan dat leiden tot die onweerstaanbare drang naar suikers. En geen mens kan die drang uiteindelijk weerstaan. Het is dus helemaal niet zo raar dat je steeds toegeeft aan die behoefte. Het eten van suikers verstoort de balans steeds verder en zo komt het lichaam in een vicieuze cirkel.


En jij? Jij voelt je uitgeput en baalt van jouw lichaam dat steeds makkelijker vet opslaat. Helemaal richting de overgang. Om nog maar te zwijgen van alle andere overgangsklachten. Ach, die horen erbij, toch?


Klachten die samenhangen met onze cyclus hebben alles te maken met een verstoorde hormoonbalans. Daarom gaan we samen aan de slag met het herstellen van die balans. Voeding is daarbij essentieel. Je leert eten vanuit de basis zoals voeding is bedoeld. Stapje voor stapje leer ik je de regie te pakken over jouw voedingspatroon en eigen leven. Dus geen streng dieet, pillen, poeders of shakes - want die verstoren je hormoonbalans - maar gewoon met gezonde voeding.


Ik kijk niet alleen naar wat en hoeveel je eet, maar ook waarom je eet wat je eet.

Een gezonde relatie met eten is namelijk essentieel voor een blijvend gezonde leefstijl. We gaan op zoek naar jouw gewoontes en gedachten die je niet verder helpen en buigen die om zodat je jouw doel bereikt. Want met de juiste mindset en de juiste voeding breng je jouw hormonen weer in balans en bruis je al snel weer van de energie en groeit het zelfvertrouwen. En dat is de basis om jezelf een gezonde leefstijl aan te leren en die nooit meer kwijt te raken.


Gezond eten is de basis voor een fit en energiek lichaam.

Maar wat is dat dan precies, gezond eten?


Om optimaal te functioneren moeten onze cellen gevoed en gereinigd worden. En dat begint bij onze spijsvertering. De supermarkten liggen vol met bewerkt voedsel. Daarmee onthouden we ons lichaam van voedingsstoffen. We belasten het juist omdat ons lichaam het bewerkte voedsel moet afbreken. En daar is energie voor nodig. Het eten van veel bewerkt voedsel zorgt voor klachten als vermoeidheid, gebrek aan energie en darmstoornissen.


Het lichaam heeft behoefte aan puur, onbewerkt en voedzaam eten. Voedsel waaraan je nog kunt zien wat het ooit was, dat aan een boom of een struik heeft gehangen, heeft gezwommen, gerend of gevlogen. Voedsel waaraan zo min mogelijk is toegevoegd. Wist je trouwens dat je dit allemaal gewoon in diezelfde supermarkt kunt kopen!?

De basis van gezonde voeding bestaat uit voldoende groente, fruit, volkoren producten, vezels, water, eiwitten, complexe koolhydraten en vette vis.


Richtlijnen gezonde voeding:


Eet:

  • minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit
  • volkoren producten
  • 1 x per week vette vis
  • elke dag een klein handje ongebrande noten en/of zaden
  • puur en onbewerkt


Drink:

  • 1,5 tot 2 liter water;
  • geen tot weinig alcohol


Zorg voor:

  • voldoende eiwitten uit verschillende bronnen
  • variatie!
Contact opnemen
Share by: